ΑΠΟΤΡΙΧΩΣΗ

αποτρίχωση

Η διαδικασία της αποτρίχωσης σίγουρα δεν είναι καινούργια.

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι πραγματοποιούσαν αποτρίχωση στο σώμα τους πολύ πριν ανακαλύψουν το κερί μπικίνι οι σύγχρονες γυναίκες.

Η λεία και χωρίς τρίχες επιδερμίδα, ήταν πρότυπο ομορφιάς, νεότητας και αθωότητας για την γυναίκα στην αρχαία Αίγυπτο. Μάλιστα η σύζυγος του Φαραώ θέλοντας να δώσει το καλό παράδειγμα σε κάθε αιγυπτιακή γυναίκα, φρόντιζε να μην υπάρχει ούτε μία τρίχα στο σώμα της.

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν κρέμες αποτρίχωσης από ένα κολλώδες γαλάκτωμα που περιείχε λάδι και μέλι, παρόμοιο με το σιρόπι.

Αργότερα και οι αρχαίοι Έλληνες υιοθέτησαν και εκείνοι το ιδανικό της αποτρίχωσης. Αν παρατηρήσετε αρχαίες Ελληνικές παραστάσεις σε γλυπτά , θα διαπιστώσετε ότι στις γυναίκες, η ηβική χώρα είναι λεία και λαμπερή, χωρίς να διακρίνεται ηβική τρίχα καθόλου, ενώ αντίθετα οι άνδρες εμφανίζουν ηβική τρίχα.

Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι η ηβική τρίχα στις γυναίκες ήταν χαρακτηριστικό της κατώτερης τάξης, γιαυτό και οι κυρίες της ανώτερης τάξης την αφαιρούσαν.

Στους Ρωμαίους δεν άρεσε η τριχοφυΐα στην ηβική χώρα. Τα νεαρά κορίτσια φρόντιζαν να αφαιρούν την τριχοφυΐα στην ευαίσθητη περιοχή από τη στιγμή που εμφανιζόταν για πρώτη φορά. Χρησιμοποιούσαν ένα τσιμπιδάκι, το οποίο ονομαζόταν «volsella» και περιείχε ένα είδος αποτριχωτικής κρέμας, το «philotrum» ή «dropax», ο πρόδρομος των σημερινών αποτριχωτικών κρέμων…

Στην αρχαία Ρώμη ,διαδεδομένος ήταν επίσης και ο τρόπος αποτρίχωσης με ρητίνη ή πίσσα.

Το 1520, ο de Bassano Zra έγραψε: «Οι Τούρκοι θεωρούν αμαρτωλή μια γυναίκα που αφήνει την τρίχα στα απόκρυφα μέρη της να μεγαλώσει. Από τη στιγμή που μια γυναίκα αισθάνεται την τρίχα να αυξάνεται, εκείνη θα πρέπει να σπεύδει στο δημόσιο λουτρό για να την αφαιρέσει. »

Εκείνη την εποχή όλα τα δημόσια λουτρά είχαν ειδικά δωμάτια, όπου οι κυρίες μπορούσαν με άνεση να απαλλαγούν από την τριχοφυΐα τους. Σήμερα τα χαμάμ, ή δημόσια λουτρά, διαθέτουν επίσης ειδικά δωμάτια για αποτρίχωση.

Η συνήθεια της αποτρίχωσης είχε σημαντική κάμψη κατά τον μεσαίωνα την εποχή της Catherine de Medici, τότε βασίλισσα της Γαλλίας, η οποία απαγόρευσε την αποτρίχωση. Η αποτρίχωση επέστρεψε ξανά στη μόδα στη δεκαετία του εξήντα με την εύρεση του μπικίνι.

Σήμερα η αποτρίχωση είναι σχεδόν μια καθημερινή συνήθεια. Γίνεται με ξυράφι, κερί, μηχανές αποτρίχωσης, με κρέμες αποτρίχωσης ή με laser. Η τριχοφυΐα στα πόδια, τη μασχάλη και στην περιοχή της ήβης, θεωρείται στις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες εχθρός της θηλυκότητας.

Ευαγγελία Μιχαλιού

Αισθητικός – Makeup & Nail Artist

Share and Enjoy

Αφήστε μια απάντηση

Translation

ΕλληνικάEnglishFrançaisDeutschРусский中文(简体)

Strassnails.com spot

Karaja Make Up

ΜΑΝΙΚΙΟΥΡ